tiistai 8. toukokuuta 2018

VESILEIKKUU TEHTÄVÄ

Saimme mielenkiintoisen tehtävän, jossa tarkoituksena oli tehdä vesileikkuu tekniikalla portit Robohack tapahtumaan Salossa. Tapahtuma oli tarkoitettu tekniikasta kiinnostuneille aikuisille, jossa heidän oli luotava robotti jonka täytyi liikkua radan halki. Tähän rataan meidän tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa, jokaisen radan pöytään portti jonka läpi robotin on mentävä.

Portteja rataan tulisi 5 kpl ja se tehtäisiin flatback-raknnuksella. Porttien ulkoasun ja muodon ideoisimme me ja koko ryhmällä olisi yksi teema, josta jokainen ryhmä tekisi oman idean.

Mitä tarkoittaa Flatback?

Tällä tarkoitetaan vähän kuljetustilaa vievää litteää pakkausta. Tätä termiä käytetään yleensä huonekalulujen ja muiden koottavien esineiden pakkausmuotoa esim. ikean huonekalut ovat pakattuna flatpack muotoon, jolloin ostaja saa itse koota huonekalun. Flatpack on helppo varastoida ja kuljettaa, eikä se vie paljoa tilaa jonka takia se on hyvä varastointiin tarkoitettu.

Tehtävän annon jälkeen lähdimme miettimään erilaisia vaihtoehtoja teemoille. Vaihtoehdoiksi nousi leivokset, kaupungit, vanhat videopelit ja eläimet. Pidimme äänestyksen, jonka ylivoimainen voittaja oli vanhat videopelit. Lähdimme vielä yhdessä kasaamaan vanhojen videopelien listaa, jonne tottakai tuli mariosta pacmaniin asti hahmoja. Näistä pelihahmoista jokainen ryhmä valitsi yhden ja meidän ryhmälle tuli Donkey kong.

Lähdimme ryhmän kanssa ideoimaan omia portteja ja luonnostelin portin ensin käsin, jonka jälkeen se täytyi piirtää läpi illustarttorissa annettujen mittojen mukaan. Portin täytyi olla yksivärinen, josta täytyi muotojen avulla tunnistautua aihe. Lisäksi porttiin pystyi tekemään keskelle reikiä "siltojen" avulla, jolloin sai enemmän hahmotettua, mikä aihe portissa oli. Työssä olevat "sillat" pitivät työn kasassa, eikä se pääsisi romahtamaan.

IMG_20180409_110948

Työ tehtiin illustratorilla, joka sitten muutettiin vesileikkuu koneeseen sopivaksi. Oma työni ei muiden koulu töiden ohella päässyt illustartori vaiheeseen asti, mutta lähdin tutustumaan toiselle puolelle koulua vesileikkauksen tekoon.

Millainen on vesileikkaus?

Vesileikkaus on siis mekaaninen työprosessi, jossa vesi leikkaa suurella paineella ohjelmoidun kuvion esm. metalliin tai niin kuin meidän työssä finnfoamiin. Kovien pintojen kuten metallin leikkauksessa käytetään veden mukana hiekkaa, mutta pehmeissä materiaaleissa hiekka jätetään kokonaan pois. Näin tehtiin myös porttien kohdalla, sillä finnfoamit ovat pehmeää materiaalia.

Vaikka omaa työtäni ei päätetty yhdeksi portiksi tapahtumaan oli kiinnostavaa nähdä kuinka portit syntyvät vesileikkauksessa. Lopputuloksena tapahtumaan päätyi hienot portit, jotka varmasti nostattivat nostalgisia fiiliksiä tapahtuman kilpailijoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti