tiistai 8. toukokuuta 2018

VALOKUVAN TEKIJÄOIKEUS JA LÄHIOIKEUS

Tekijäoikeus

Yleiseti tekijäoikeus tarkoittaa yksinoikeutta päättää teoksen käytöstä eli kenelläkään mulla kuin teoksen tekijällä ei ole lupa julkaista teosta ilman hänen lupaansa. Tekijäoikeus suojaa vain teoksen persoonallista ilmaisumuotoa, ei sen ideaa, sisältämää teoriaa tai teoksen tietosisältöä - eli nämä ovat vapaasti käytettävissä. 

Mihin tekijäoikeutta sitten tarvitaan? Sillä suojataan tekijän oikeus, jolloin kuka tahansa ei voi ottaa käyttöön tekijän teosta. Monet tekijät saavat elantonsa omilla teoksillaan, kun niitä julkaistaan ja käytetään jossakin. Tällöin tekijä on myynyt käyttöoikeuden teokseensa, josta hän saa rahaa. Esim. sarjakuvapiirtäjä voi myydä oikeuden TV-yhtiölle julkaista sarjakuvasta animaatio sarjan tai elokuvan.

Lähioikeus

Lähioikeus suojaa luovaa aineistoa, jolla ei ole suoraa tekijäoikeus suojaa esim. valokuvat. Lähi oikeus suojaa mm. esittävien taiteilijoiden ja kuvatallenteiden tuottajien töitä. Näitä siis ovat esim. äänituottajat, valokuvaajat, radio- ja televisio yritykset.

Mutta mitä eroa on tekijäoikeudella ja lähioikeudella?

Ainut ero näiden kahden välillä on suoja-aika, eli aika jolloin teoksen käyttöön tarvittaan erillinen lupa. Lähioikeuden suoja-aika on 50 vuotta esim. valokuvan esitys-, tallentamis- tai valokuvaus vuodesta eteenpäin. Tekijäoikeuden suoja-aika taas syntyy heti teoksen syntymisen jälkeen ja on voimassa tekijän koko elinajan ja 70 vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Mitä tämä tarkoittaa minun työssäni?

Tämä tarkoittaa siis sitä, että minun valokuvaamani kuvat kuuluvat lähioikeuden piiriin. ainoastaan minulla on lupa käyttää kuvia, ellen sovi niistä erikseen jonkun kanssa. Kuvausjärjestelyn asiakastöissä olemme tehneet yrityksien kanssa kuvaussopimukset, jossa annan yritykselle oikeuden käyttää kuvia heidän sosiaalisessa mediassa ja markkinoinnissa. Tällä keinolla esim. yrityksellä on lupa käyttää minun kuviani heidän somessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti