sunnuntai 14. tammikuuta 2018

PAINOVALMIS- JA JULKAISUVALMISTIEDOSTO

Kävimme ensimmäisen koulupäivän aikana läpi painovalmiin- ja julkaisuvalmiin tiedoston eroja, mihin niitä käytetään, miten tallennetaan ja mikä niiden väriavaruus on.

Painovalmis tiedosto on nimensä mukaan painoon lähetettävä tiedosto esim. lehdet, käyntikortit, esitteet, tapetit jne. Eli tiedostosta tehdään jotain konkreettista.

Julkaisuvalmis tiedosto on sellainen, jonka voi sellaisenaan julkaista jossain esim. netissä, sosiaalisessa mediassa tai sähköpostissa.

Tiedoston tallentaminen

Tiedostoa tallentamisessa on tärkeintä muistaa missä muodossa se tallennetaan ja miten sen nimetään. Tallennus muotoja ovat pdf,png,jpg ja monia muitakin löytyy. Painovalmiit tiedostot tallennetaan aina pdf-muotona, jotta ne saadaan auki myös asiakkaan tietokoneella. Julkaisuvalmiit tiedostos taas tallennetaan joko png.- tai jpg.- muodossa.

Tiedoston nimeäminen on tärkeää ja siitä on muistettava tietyt asiat. Kun tiedostoa nimetään siinä ei saa käyttää erikoismerkkejä paitsi _, eikä siinä saa käyttää ä, ö ja å. Nimestä täytyy saada tietää yrityksen/tehtävän nimi, mitä se sisältää ja minkä kokoinen se on.

Esim. yrityksen_nimi_ikkunateippaus_vasen_h1500mm_w300mm.pdf

Väriavaruus

Väriavaruutta voidaan käyttää värien tarkkaan määrittämiseen ja se on määritelmä värien vaihtelu väleistä. Värimalleja ovat esimerkiksi CMYK ja RGB. Nämä värimallit ovat erittäin tärkeitä painovalmiin- ja julkaisuvalmiin tiedostojen teossa. Jos näiden kanssa ei ole tarkka, voi koko työ mennä pieleen.

CMYK-värimallin nimi tulee sanoista Cyan, Magent, Yellow ja Key (avainväri eli musta). Tätä värimallia käytetään painovalmiisiin tiedostoihin esimerkiksi sanomalehtiin.

RGB-värimallin nimi tulee englanninkielestä Red, Green ja Blue ja sitä käytetään julkaisuvalmiiden tiedostojen käytössä esim. internetissä tai televisiossa. Jos tiedostossa ei käytetä RGB:tä eivät kuvat toimi ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti